Zonwerende dakkoepels

Er bestaan twee soorten dakkoepels voor het doorlaten van licht op platte daken. Ten eerste is er de zgn. lichtstraat, die opgebouwd is uit lange stroken kanaalplaat van polycarbonaat of plexiglas. Meestal zijn deze stroken circa een meter breed en zo’n 3,5 meter lang. Ze worden in een halfrond frame aan elkaar gekoppeld waardoor er een opening in het dak van soms wel 100 meter lang afgedicht kan worden.

De bedoeling van een lichtstraat is dat er licht naar binnen komt maar regen en kou buiten blijven. Op de kanaalplaten van een lichtstraat kan zonder problemen een speciaal ontwikkelde zonwerende folie aangebracht worden.

Ten tweede is er de dakkoepel, die gemaakt is van polycarbonaat of plexiglas. Het verschil met een lichtstraat is dat de kunststof waarvan de koepel gemaakt is door een speciale methode, men noemt dat vacuüm-vormen, de vorm heeft gekregen van een halve bol. Op of in deze halve, panoramisch gebogen, bol is het onmogelijk een zonwerende raamfolie te plakken.

Probeer als voorbeeld maar eens eens een velletje papier in een kopje te stoppen. Je krijgt dan allemaal plooien. Dat gebeurt dus ook als je een glasfolie op een halfronde dakkoepel plakt. Dat ziet er dan niet uit en het is ook geen lang leven beschoren.

Reijntjes Interproject heeft de oplossing bedacht om toch het warmteprobleem, veroorzaakt door dit soort dakkoepels, op te lossen met een zonwerende folie. Eerst wordt de koepel losgeschroefd van het dak. Vervolgens wordt er een houten frame gemonteerd langs de rand van de koepel.
Daarna wordt er een plexiglas plaat, voorzien van een warmtereflecterende glasfolie, op het frame gelegd. Ten slotte wordt de koepel weer vastgeschroefd op het dak.

De zonwerende raamfolie, die op de plexiglasplaat geplakt is, zorgt ervoor dat de zonnewarmte grotendeels direct uit de koepel gereflecteerd wordt. De restwarmte zal zich ophopen tussen de plexiglasplaat en de koepel en ’s nachts weer afkoelen. Een goede en nette oplossing voor de warmteproblemen die veroorzaakt worden door dit soort dakkoepels.

Het team van Reijntjes Interproject is te allen tijde beschikbaar voor het beantwoorden van meer vragen over dit onderwerp. Neem dus gerust, vrijblijvend, contact met ons op.

 

    GSW respecteert jouw Privacy