Nieuws

27 apr 2011

Raamfolie: de onbekende mogelijkheden en toepassingen

Raamfolie kent vele toepassingen. Dat bewijst Reijntjes Interproject met haar assortiment.
En: de ontwikkelingen gaan door, mede door veranderende wetgeving.

 

Peter Reijntjes kwam voor het eerst met raamfolies in aanraking tijdens zijn loopbaan op de ruimtevaart-afdeling bij vliegtuig-fabrikant Fokker. Daar werd warmtewerende folie gebruikt bij de bouw van satellieten. Reijntjes stapte in 1979 in de commerciële markt van raamfolies door zijn eigen bedrijf Reijntjes Interproject in Volendam op te richten.
“Ik ben begonnen met simpelweg de Gouden Gids open te slaan en bedrijven te benaderen waarvan ik dacht dat ze veiligheidsfolie, anti-inkijkfolie of zonwerende folie konden gebruiken. Denk aan verzekeringsmaatschappijen, banken, computerbedrijven – en zo volgden diverse branches.” Deze aanpak heeft Reijntjes geen windeieren gelegd. Het leveringsprogramma omvat inmiddels ook autofolie, decorfolie, kleurfolie, dakkoepelfolie en holografische folie.

 

VERANDERINGEN
“Door de jaren heen is met name het lijmsysteem veranderd. Raamfolie werd eerst net als behang met losse lijm aangebracht. Vervolgens kwam er een zelfklevende lijmlaag, maar die had als nadeel dat het een gelige kleur aan de folie gaf. Nu wordt een zelfklevende acrylaatlaag gebruikt die glashelder is. Deze laag wordt in de fabriek op de folie aangebracht en met een schutlaag beschermd.”

Reijntjes Interproject richt zich als importeur en groothandel van raamfolies op de business-to-businessmarkt. “We lossen problemen op die met glas ontstaan. Wanneer vandalen glas bekrassen, is het een dure aangelegenheid om dit te vervangen. Zit er folie op het glas, dan raakt alleen deze beschadigd. De krassen gaan nauwelijks door de folie heen. Je hoeft dan alleen nieuwe folie op het glas te plakken.

Nog een voorbeeld: veiligheidsfolie. Indien bij een inbraak glas wordt stukgeslagen, liggen er overal scherven. Veiligheidsfolie houdt het glas in de sponning bijeen. Er komen steeds meer soorten folies op de markt en het product krijgt meer toepassingen.” Veranderende wetgeving is hier eveneens een oorzaak van. De HACCP-regeling geldt voor elk bedrijf dat zich bezighoudt met de productie, verwerking of distributie van levensmiddelen. Het gehele productieproces wordt nagelopen op mogelijke gevaren voor de voedselveiligheid. “Veiligheidsfolie op ramen is hier dan ook een uitkomst: geen rondvliegende glassplinters. Zo zijn er ook regels voor basisscholen en kinderdagverblijven. Daar geldt dat glas tot 1,20 meter hoogte voorzien moet zijn van deze folie.”

MISVATTING
De grootste misvatting over folie is volgens Reijntjes dat het wordt vergeleken met een plastic zak die je in de winkel krijgt of een boterhamzakje. “Het is een ondergewaardeerd product, terwijl folie juist een hoogwaardig technisch product is waarvan de duurzaamheid is bewezen. De glasindustrie zal misschien roepen dat de folie overbodig is omdat er gelaagd en warmtewerend glas bestaat. Maar het gaat erom wat de klant wil.

 

Gaat het om nieuwbouw, dan is het slim om direct gelaagd glas te plaatsen. Maar wil de klant in bestaande bouw gelaagd glas, dan moet eerst al het glas eruit, dan moeten er nieuwe ramen in worden gezet en vervolgens moet er worden geschilderd. Het draait ook om wat de klant kan besteden.” Voor de zonwerende industrie is de folie een aanvulling op het zonweringspakket, aldus Reijntjes. “Niet alle ramen zijn geschikt voor mechanische zonwering. Zo staat hier in de buurt een school waar op de onderramen traditionele zonwering is aangebracht, maar op de puntramen folie is geplakt.”

MONTAGE
Raamfolie die bij Reijntjes Interproject wordt gekocht, kan ook door het Volendamse bedrijf worden gemonteerd. “Ik heb het laten uitzoeken en volgens ons zijn wij het eerste raamfoliebedrijf in Nederland dat ISO 9001-2000 en VCA* gecertificeerd is. Dat betekent dat we een bepaald kwaliteitsniveau in huis hebben. Bedrijven die met ons zakendoen, lopen geen risico’s. De achterliggende gedachte is dat we al 29 jaar een goed bedrijf zijn: klanten kunnen veilig met ons in zee. Als er problemen zijn, lossen we die op. Deze certificaten ondersteunen dat.”

Sowieso staat het bedrijf niet stil. Onlangs heeft het samen met folie- en inktfabrikanten een polyester raamfolie ontwikkeld waarop kan worden geprint. “Bij vinyl folie is een sinaasappeleffect te zien. DecoPrintWindowFilm is een optisch zuivere raamfolie, waarop kan worden geprint in een dekkende of transparante inkt. Het product kan zowel binnen als buiten worden aangebracht.”

TIPS
Over veel voorkomende vragen die Peter Reijntjes van Reijntjes Interproject in Volendam in de praktijk tegenkomt, geeft hij een aantal tips:

  • Maak de ramen van tevoren heel goed schoon. Lijm kan alleen hechten op een schone ondergrond. Alles wat er aan vuil blijft zitten, zie je terug in de folie. Verwijder dus oneffenheden als verfspatjes en vliegenpoepjes. Snij bij de sponning kit weg en ontvet het raam.
  • Gebruik hiervoor vloeibare groene zeep zonder ammoniak, citroen en andere toevoegingen die de lijm aantasten. Wij adviseren vaak groene Dreft. Ook al is Andy eveneens groen van kleur, het bevat wel citroen.
  • Verwijder de schutlaag. Klinkt logisch, maar we krijgen nog te vaak te horen ‘er zit geen lijm op de folie’. Dan blijkt de schutlaag niet te zijn verwijderd. Lees dus de meegeleverde plakbeschrijving.
  • Plak op HR en HR++ beglazing folie aan de buitenzijde. Zonnestralen worden gereflecteerd en de warmte kan niet naar binnen. De airco hoeft niet aan om de ruimte te koelen, dus: minder energieverbruik en CO2-uitstoot.
  • Verwijder de folie met water en zeep. Maak het raam nat en schraap de lijmresten met een behangschrapper weg. Een optie die wat meer tijd vraagt, is het raam natspuiten, kranten er tegenaan en die ook natspuiten. Het vocht trekt door de folie en tast de lijm aan. Gebruik voor autoruiten geen schrapper in verband met de achterruitverwarming. Een stoomapparaat – geen behangstomer – is hier de oplossing.

Bron: E I S M A ’ S  S C H I L D E R S B L A D

 

    GSW respecteert jouw Privacy