Wat is glasbreukfolie nu eigenlijk, hoe werkt het en waar pas je het toe? Glasbreukfolie is een glasheldere, optisch zuivere polyesterfolie met een dikte vanaf 100 micron, die door middel van een sterke lijmlaag op glas geplakt wordt. Dat plakwerk kan door een professional uitgevoerd worden maar ook door een handige DHZ’er. Iemand die kan behangen kan in principe ook glasfolie aanbrengen.
Omdat de folie helder is, is zij nauwelijks zichtbaar op het glas. Het glas wordt echter wel tot 20 keer sterker dan normaal. Als iemand nu tegen het glas aan valt zal de ruit niet meteen breken. Mocht hij toch breken dat houdt de folie het glas bij elkaar, je valt er niet doorheen en zult je niet aan de scherven verwonden.
Ouders kunnen, in het geval er veiligheidsfolie is aangebracht, met een gerust en veilig gevoel hun kinderen naar school sturen. Behalve in het onderwijs wordt glasbreukfolie ook toegepast op galerijen, entrees van openbare gebouwen, liftschachten en in de voedingsindustrie. Een plaats waar de toepassing van veiligheidsfolie, ook wel safetyfilm genoemd, nog achterblijft is in woonhuizen. Ook daar schuilt het gevaar dat kinderen, ouden van dagen of mensen die slecht ter been zijn, door een raam vallen.
Ten behoeve van plaatsen waar sprake is van vandalisme of inbraak, zijn er ook folies met een dikte van 175 micron en 300 micron beschikbaar. Deze inbraakvertragende folies zijn wat moeilijker aan te brengen en kunnen daarom het beste door een professional gemonteerd worden. Er bestaan ook glasfolies die twee eigenschappen combineren, de zogeheten zonwerende veiligheidsfolies. Twee vliegen in één klap dus!